Asuntolainalaskuri
Lasketaan...
Odota hetki

Asuntolainalaskuri

Asuntolainalaskurilla voit laskea erityisen tarkasti asuntolainan kustannuksia ja vertailla annuiteetti- ja tasalyhennyslainan eroja. Täyttämällä alla näkyvän lomakkeen, saat kattavan henkilökohtaisen raportin asuntolainasta sisältäen kustannustaulukon, sanallisen selvityksen lainan eri kustannuksista kuten maksueristä, koroista, omarahoituksesta, vakuuksista, vakuusarvosta ja varainsiirtoverosta sekä lisäksi erilaisia kaavioita ja takaisinmaksutaulukon. Asuntolainalaskurissa oletetaan sinun ostavan asunnon täydellä velattomalla hinnalla. Lomakkeen kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata. Voit esimerkiksi jättää haettavan lainan määrän tyhjäksi jolloin laskuri laskee itse sopivan lainamäärän.
Katso tästä lainaesimerkki 170 tuhannen euron asuntoa varten.

Asuntoon liittyvät kysymykset
Velaton hinta
Myyntihinta
Hoitovastike + vesimaksu
Asunnon tyyppi 
Varainsiirtoverovelvollinen
Lainaan liittyvät kysymykset
Haettavan lainan määrä
Omarahoitus
Lainan korko%
Lainamarginaali%
Laina-aikavuotta
Kuukausittaiset kustannukset
Muut kertakustannukset

Täyttöohjeet

Velaton hinta

Velaton hinta on asunnon ostohinta jolla maksetaan samalla myös kaikki mahdolliset taloyhtiön osakkeisiin kohdistuvat yhtiölainaosuudet. Velaton hinta vastaa siis asunnon todellista hintaa.

Myyntihinta

Myyntihinta on asunnon ostohinta johon ei kuulu taloyhtiön mahdollista yhtiölainaosuutta. Mikäli kohta jätetään täyttämättä, oletetaan taloyhtiön olevan velaton (myyntihinta vastaa täten velatonta hintaa).

Hoitovastike

Hoitovastike on kiinteä kuukausittainen kuluerä taloyhtiön juoksevien ylläpitokulujen kattamiseksi. Huomioi ettei hoitovastike ole sama asia kuin yhtiövastike. Yhtiövastike sisältää sekä hoitovastikkeen että mahdollisen rahoitusvastikkeen.

Asunnon tyyppi

Valitse asunnon tyypiksi asunto-osake (kerrostalo, rivitalo, erillistalo) tai kiinteistö (omakotitalo). Mahdollinen varainsiirtovero lasketaan tämän perusteella.

Varainsiirtoverovelvollinen

Valitse tämä kohta mikäli olet velvollinen maksamaan asunnosta varainsiirtoveron. Lisätietoa varainsiirtoverosta löydät verohallinnon sivulta.

Haettavan lainan määrä

Merkitse tähän haettavan lainan määrä, joka riittää tarpeisiisi. Lainan määrä voi olla myös ostohintaa korkeampi, mikäli tarvitset ylimäärästä rahaa esimerkiksi remonttia varten. Lainan määrän voi jättää myös tyhjäksi, jolloin laskuri laskee tarvittavan lainamäärän.

Omarahoitus

Merkitse tähän omarahoitusosuus, jonka kykenet itse maksamaan asunnosta. Sisällytä omarahoitukseen myös mahdolliset varainsiirtoverot ja muut lainan kertakustannukset jotka maksat itse ilman lainarahaa. Omarahoitusosuuden voi jättää myös tyhjäksi mikäli haet täyttä 100% lainaa.

Lainan korko

Merkitse tähän lainan korko, jolla laskelmat suoritetaan. Tyypillinen pitkällä aikavälillä laskettava korko on 3-4%. Tämänhetkiset korot ja korkohistorian voit tarkastaa esimerkiksi kauppalehden sivulta.

Lainamarginaali

Merkitse tähän pankin lainamarginaali. Tyypillinen lainamarginaali on 1-2%. Marginaalin voi myös jättää tyhjäksi, mikäli laina haetaan kiinteällä korolla.

Laina-aika

Merkitse tähän lainan takaisinmaksuaika vuosissa. Tyypillinen takaisinmaksuaika on 15-25 vuotta.

Kuukausittaiset kustannukset

Merkitse tähän lainasta koituvat kuukausittain toistuvat kustannukset. Pankki veloittaa tyypillisesti pienen 1-3 € käsittelykulun asuntolainan takaisinmaksusta. Maksun suuruuden voit tarkistaa pankin asuntolainahinnastosta.

Muut kertakustannukset

Merkitse tähän lainasta tai muuttamisesta koituvat muut kerran maksettavat kustannukset. Pankki saattaa veloittaa käsittelykulun asuntolainan myöntämisestä.